image1 image2 image3 image4

Over Studio Uden

Studio Uden is opgezet door Ray de Jager; studiotechnicus met een ruime en brede ervaring: "Mijn concept van Studio Uden: een betaalbare top studio. De juiste ingredienten zijn heel belangrijk, oa goede akoustiek en dus goeie sound. Ik probeer ook altijd een relaxte sfeer te houden, stress is in de studio killing....maar het is wel hard werken. En het moet betaalbaar blijven en dus bereikbaar voor iedereen! De werkwijze is zeer gestroomlijnd waardoor je gewoon efficiënt kunt werken...op het einde van de rit zijn de prijzen gewoon zeer schappelijk voor een top-resultaat...en dat resultaat is uiteindelijk wat telt!"

-If it sounds good, don't touch it and tape it!-

Iets over Ray persoonlijk; ik vind het leuk om met allerlei bands en muzikanten te werken, jong, oud, ik heb dan ook een zeer brede muzieksmaak. Maar ik heb een speciale voorliefde voor oa The Beatles en jazzmuziek (dat heeft ook met opnametechnieken te maken) en dan met name the Dave Brubeck Quartet. Specifiek Paul Desmond; "I imagined i wanted to sound like a dry Martini" en Joe Morello, voor mij DE drummer/slagwerker.

De microfoontechnieken uit die tijd leverden de nog steeds geweldige opnames op. Een andere klassieker uit die tijd "Kind of Blue" van Miles Davis zul je misschien kennen. Een paar microfoons, and a hell of a performance. Iedereen aanwezig doet waar ie goed in is, en dan gebeuren er geweldige dingen. Prachtig vak toch. Je wilde toch opnemen in de studio?

Studiosetting Dave Brubeck Quartet at Columbia Studios 1959
DBQ in Session At The Columbia Records 30th Street Studio 1959
Photo by Don Hunstein

-It's not in the gear, it's in the ear!-

Achtergrond Ray: Ik was altijd al geïnteresseerd in techniek, muziek, geluid en computers en electronica. Na een cursus begonnen in een kleine demo-studio om in de praktijk het vak te leren, ook vaak met mindere middelen...Later kreeg ik de fantastische mogelijkheid bij de Energystudio ervaring op te doen en weer verder te groeien; Jos, bedankt daarvoor! Daaruit is dus Studio Uden gegroeid. In die begintijd ontdekte ik ook buizen, en tsja, nu jaren later luister ik thuis alleen nog over buizen...ja, als je ook liefhebber bent dan ken je het...twee knoppen en zonder afstandsbediening ;-)

Met Ad van AdsAudio.nl en Jos hebben we in de jaren al heel veel mooie spullen mogen uitproberen. Ik heb zo veel ervaring opgedaan met vele microfoons en topapparatuur, plaatsing, akoustiek, leren luisteren... inmiddels heb ik een bijzondere voorliefde ontwikkeld voor duitse microfoons en analoge kwaliteits gear. Ik heb ook veel apparatuur en instrumenten mogen en kunnen repareren, een soort uit de hand gelopen hobby...een technicus in de brede zin van het woord.

Van daaruit ontstond jaren geleden RaysAudio.com(zie nog de engels technische pagina's aan de bovenkant van de site), wat vanaf 2010 onder de naam Studio Uden verder ging. Vanaf 2014 is Studio 2 ook een feit, ik heb gemerkt dat het kostenplaatje voor een studio moest veranderen, zonder in te moeten leveren op kwaliteit. Dan moet je dus met creatieve oplossingen komen.

Portretfoto Ray Impression Microphone Schoeps

Een greep uit de referenties door de jaren heen:

Energy Studio; Sint Lucas College Boxtel, Ads Audio; RH Beeld en Geluid; Raoul Music; Artichoque Studio; Paintballgame.com; Vincent Oudendijk, Dirk Scheele Producties (Geluidsopname Dikkie Dik en zijn Vriendjes), Meina Kentner Voiceover, Royal Dutch Jazzband; Bonduelle Swing Commercial Band; Bullseye Powerrock; 2MF(DVD-surround); Brak; No Dizz; M.C. Verstraten; Stammerlee, QuartzPeople; dNa; Keizer & G-Joene; Signify; Down and Dirty; Staal met Glazen; No Dogs Allowed; No Worries; Exploit; Oleg Fateev; Peewee; Last Days of Humanity; Offside; Klysma Records; Get Out; The Gathering; No Turning Back; BrightSide; Unwanted by Neighbours; Punky Donch; ClarisCase; Fallen Angels; Disinfusible; Carnavals groepen; Vrijgezellen feestgroepen; De Drie Baritons; Popkollektief Oss; MediaWaypoint; Diverse commercials; Kamer van Koophandel; SBS6/Microsoft; ENG en EFP-geluidsman werkzaamheden; muziekscholen, muziekdocenten en vele andere bands en muzikanten, maar ook vocalen / voiceovers